Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Psikologlarından Ümit Karabulut Kocaeli Tv ’ de “Yaşama Dair” Programına Katıldı.

Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikologlarından Ümit KARABULUT

Kocaeli TV’de “Yaşama Dair” programına katıldı.

Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarından Psikolog Ümit KARABULUT Kocaeli TV’de “Yaşama Dair” programında danışan kişiye birçok kişisel ve sosyal alanda değişik yararlar sağlayabilen bir psikoterapötik yöntemi anlattı.

Sistemik Aile Dizimi Nedir?

Sistemik Aile dizimi yönteminde danışan kişi sürecin içinde değildir; dışarıda oturmakta ve kendi bilinçaltında oynayan filmin yansımasını sahnede izlemektedir. Temsilciler, o filmin figüranları ve ona bilinçaltında sürekli oynayan filmi göstermektedirler. Aile dizimi insanın kendini dışarıdan izlemesi üzerine kuruludur. Bir kişinin kendini şimdiki ailesinde, kurmuş olduğu aile ve eş ilişkisinde ya da kendi benlik yapıları noktasında tanımak için kullanabileceği bir yöntemdir.

Sistemik Aile dizimini bir tiyatroya oyununa benzetebiliriz. Tiyatro sahnesi aile sistemindeki herkesin olduğu, toplandığı bir yerdir. Ve bu yerde sadece kişiler yoktur, duygular(mutluluk, hüzün, neşe, hayal kırıklığı, öfke, umutluluk) da vardır. Belki hiç karşılaşmadığımız amcalar, dayılar, teyzeler, dedeler de oradadır. Tüm ailenin hatta tüm neslin görünen ya da görünmeyen ama bir şekilde aileyi etkilemiş insanlar da oradadır. Ve hepsinin sistemde bir diğeriyle ilişkisi vardır. Bazıları diğerine roller yükleyebilir( ölen babadan sonra ailenin çocuğu gibi değil de tüm ailenin babası olmak rolü,dert babası rolü,Güzin ablalık rolü vb.), görevler( kendini, diğerlerinden fazla düşünme, en iyi ol!,eşin ne derse o!) verebilir. Ve biz de danışan olarak o görevi ve rolü ömrümüz boyunca yaşatırız fakat sorgulamayız neden ben bu rolde olmak durumundayım ya da ben neden bu görevi sürdürüyorum ki? Tamda bu an da sistemik aile dizimi bunun dinamiklerini ve nasıl geliştiğini size gösterebilir. Ve bazı görevler iade edilmelidir ya da pazarlık yapılarak kabul edilebilir. Aynı şekilde zorlayıcı rollere de veda edilmelidir. Ya da rollerin bazı parçalarına veda edilmelidir. Sistemik aile dizimi ilk olarak bu görevler ve roller hangileridir sonrasında bunlarla nasıl uzlaşılır gibi sorulara ışık tutabilir. Yani tiyatro sahnesindeki sizin ailenizi temsil eden insanların ortaya koyduklarıyla siz kendinize dair derin farkındalıklar yakalayabilirsiniz. Size verilen görevlerin nasıl oluştuğu, niçin verildiğini ne bunlardan nasıl etkilendiğinizi görebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir kişiyle tamamlayamadığınız bir duygusal meseleniz varsa, bu sahnede o kişiyle yüzleşebilir ve içinizdekileri ona aktarabilirsiniz ve böylelikle tamamlanmamış meseleler de gündeme getirilip, bu meselelere dair zihninizde yeni açılımlar oluşabilir.

Klinikte Hangi durumlarda Sistemik Aile Dizimini Tercih Ediyoruz?

Sistemik aile dizimleri kişinin kendisinin ve kendisiyle birlikte içinde bulunduğu ve yaşadığı çekirdek ve köken ailesinin kişinin şu andaki hayatına davranışsal, duygusal ve düşünsel ne gibi etkileri olduğuna dair önemli farkındalıklar oluşturur. Sistemik aile dizimi, bireyin hayatındaki kısır döngülerini( bağımlılıklarını, devamlı aynı tip ilişkilerde kendisini bulmasını, insanlara sınır koyamamasını, hayır demekte zorlanmasını, öfke denizi içinde devamlı boğulmasını, panik atakların çıkmazında kalakalması) fark etmesini ve bu durumların kendi aile sistemindeki yerlerini ve nasıl geliştiğini anlamasına yardımcı olabilir.

Hangi durumlarda Sistemik Aile Dizimini tercih ediyoruz;

Geçmişinizde duygusal olarak istismar edilmiş ya da ihmal edilmişseniz( sevilmemiş, ilgilenilmemiş, yalnız bırakılmış, fazlaca sözlü ya da davranış içerikli şiddete maruz kalmışsanız)

—Utangaçlık, çekingenlik, içe dönüklük yaşamaktaysanız,

—Kronik bir hastalık yaşamaktaysanız ( şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi),

—Kendinizi keşfetmek, kendinizin farkına varmak ve öz –değerinizi arttırmak istiyorsanız,

—İlişkilerinde aynı sorunları yaşayan, annesine öfke duyan, kardeşiyle sürekli kavga eden, yalnız kalamayan bir bireyseniz,

Aile sisteminizde ya da çalışmakta olduğunuz işyeri, şirket, fabrika, büroda bir çatışma ortam içerisindeyseniz ya da bu sistemlerdeki bireylerle ilişki kurmakta zorlanıyorsanız ya da dışlanmışlık, reddedilmişlik yaşıyorsanız,

—Süreğen panik ataklar yaşıyorsanız,

—Bir kaybınız olmuşsa ve sonlandıramadığınız bir yas yaşamaktaysanız,

—Öfkenizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız,

—İlişkilerinizde devamlı verici taraf olup, kullanıldığınız hissediyorsanız,

—Kendinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız( para harcarken, alış veriş yaparken)

—Depresyon( çökkünlük, hayattan zevk alamama, umutsuzluk, karamsarlık, suçluluk duyguları) , aşırı şüphe duyma( evham yapma),

—Toplumun karşısında konuşmaktan kaçınma yaşıyorsanız,

Klinikte Sistemik Aile Dizimine nasıl katılabilirsiniz?

Sistemik Aile Dizimi, Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvurup, psikiyatrik muayeneden sonra psikiyatristler tarafından psikoterapi almak için psikologlara yönlendirilen danışanlara, seansın gidişatına göre danışanla birlikte karar verilerek uygulanan bir psikoterapi çalışmasıdır. Yukarıda başvuru sırasıyla birlikte Sistemik Aile Dizimi yönteminden faydalanabilirsiniz.