Hastanemizin "Çevre Dostu Hastane" Olma Yolundaki Çalışmaları Sürüyor

Genel Sekreterliğimiz Çevre Yönetim Birimi'nden Çevre Mühendisi Mustafa Ürüt'ün koordinatörlüğünde, Hastane Müdür Yardımcısı Fatih Zer'in ve Atık Yönetim Birimi Sorumlusu İsmail Tekin'in çalışmaları neticesinde Hastanemizde Çevre ve Atık Yönetimi konusundaki hizmetler hız kesmeden devam etmektedir. Bu kapsamda bitkisel atık yağların çevreye zarar vermeden geri dönüşümünün sağlanması amacıyla; kurulan standlarda bitkisel yağların çevreye zararları ve geri dönüşümünün önemi hakkında sağlık personellerine ve vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.

Kullanılmış kızartmalık yağlar veya kullanım süresi geçmiş bitkisel yağlar; atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmakta ve 1 litre bitkisel atık yağın lavabolara dökülmesi 1 milyon litre su kirlenmesine neden olmaktadır. Bitkisel atık yağların kanalizasyona ve su kaynaklarına karışmasının önlenmesi, topluma geri dönüşüm bilinci kazandırılması, geri dönüşümden elde edilen gelirlerle engelli vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı “Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi” başlatmış olup, hastanemizde de “Temiz Çevre Engelsiz Hayat Projesi” hayata geçirildi. Bu projeyle hastanemizin belirli noktalarına bitkisel atık yağ bidonları yerleştirildi. Hastanemiz çalışanları ile hasta ve hasta yakınları evlerindeki kullanılmış kızartmalık yağları pet şişelere koyup getirerek atık yağ bidonlarına atmaktadırlar. Toplanan bitkisel atık yağlar, yetkilendirilmiş lisanslı firmalar tarafından geri dönüşüm tesislerinde biodizel üretimi ile optimum oranda geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Elde edilen gelirin bir bölümüyle engelli vatandaşlara akülü tekerlekli sandalye ve görme engelli vatandaşlara baston alınmaktadır.

Hastane Yönetici/Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş "Bu projenin etkin ve verimli olarak yürütülebilmesi için tüm sağlık çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın bu projeye azami destek vermesini hedefliyoruz" diye konuştu.