Derince Eah’Tan  Gençlere Cilt Sağlığı Ve Hijyeni Eğitimi

Derince EAH’tan  Gençlere Cilt Sağlığı ve Hijyeni Eğitimi

Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümünden Uzman Doktor Hatice Kaya Özden, geleceğimizin en değerli hazinesi olan gençlere “Cilt sağlığı ve Hijyeni” konusunda bir seminer program hazırlayarak, sunumunu İzmit Yavuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenci ve idarecilerin katılımıyla gerçekleştirdi. Görsel ve güncel örneklere yer vererek yapmış olduğu sunumla ilgili olarak Uzman Doktor Hatice  Kaya Özden şu hususlara değindi:

“Dermatoloji Kliniğimize başvuran hasta gruplarında genç-ergen bireyler önemli bir yer tutmaktadır. Tecrübelerimizden, ebeveynler, öğretmenler ve genç hastalardan aldığımız geribildirimlerden,cilt hastalıkları konusunda ergen-genç bireyler de farkındalık ve bilgi eksikliği bulunduğunu gözlemledik. Gençlerimizin temel hijyen kuralları, cilt sağlıgı, sigara ve madde kullanımı gibi problemlerinin, öğretmenlerin ve ebeveynlerin özverili çalışmalarına rağmen çözülememiş olması,bu seminer fikrinin temel dayanağı olmuştur.Kliniklerde kısıtlı bir sürede her bir hastaya tam olarak aydınlatıcı bilgi verebilmek çok mümkün olmadığı için, bu tarz toplu bilinçlendirme eğitimlerinin verimli olacağı kanaatindeyim. Bu sebeple okullara bizzat giderek, gençlerimizin anlayacağı bir dille,onlara cildimizin yapısını, doğru bir cilt sağlığı için hijyen kurallarını, sivilcelerin(akne) sebeplerini, benlerin takibini, güneşten korunma yöntemlerini, ağız ve diş sağlığından saçlı deri temizliğine, madde ve sigara kullanımından tatuaj (dövme) yaptırma ve pearcing (hızma) taktırmanın cilt sağlığımız üzerindeki zararlı sonuçlarına kadar bir çok konuyu ele aldık.

Güzel görünmek, kusursuz bir cilde sahip olmak, cildimizin daha sağlıklı ve parlak görünmesi, 7’den 77’ye her yaş grubundan bireyin ilgisini çeken oldukça popular bir konu. Genç yaşlarda başlayan güzel görünme isteği; son derece bilinçsiz ve yanlış ürünlerle yapılan makyajlar ve sonrasında cilt temizliği yapılmadan uyunması, steril olmayan ortamlarda yaptırılan dövme-hızma işlemleri gibi yanlış uygulamalar nedeniyle hüsranla sonuçlanmaktadır. Bu nedenle seminer programında gençlerle; el, yüz, perine, ağız, diş ve ayak hijyenini konuşurken,sağlığın bir bütün olduğu, sporun, dengeli beslenmenin ve iyi bir uykunun bu tabloyu tamamlayan temel unsurlar olduğu sık sık vurgulandı.

Fark yaratmak için bilinçlendirilmenin ve farkındalığı yüksek bireyler  yetiştirmenin son derece önemli olduğuna inanan bir hekim olarak, okul çağındaki gençlerimizle bu tür interaktif bilinçlendirme toplantılarının, sağlıklı bir toplum oluşumu için elzem olduğunu düşünündüğünü belirten Dr Özden katılımcılara programa katılımlarından ötürü teşekkürlerini iletti.