Kemoterapi Alan Hastalarda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hastanemiz Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Esma Türkmen Bekmez 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasına Dikkat Çekerek Önemli Bilgiler Verdi!

KEMOTERAPİ ALAN HASTALARDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Kanser artan görülme sıklığı ve ölüm hızları nedeniyle günümüzün önemli bir sağlık problemidir. Gelişen teknolojiyle birlikte kanser tedavisinde gelişmeler her geçen gün artmakta ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Tedavide kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapi gibi seçenekler kullanılmaktadır. Kanser tedavisinde birçok hasta kemoterapi sürecinden geçmektedir. Gerek kemoterapi sırasında gerekse takip sürecinde doğru ve dengeli beslenme önem arz etmektedir. Sağlıklı olmak, vücut ağırlığını dengeleyebilmek, temel ihtiyaçları sağlayabilmek, enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için beslenme dikkatlice ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Kemoterapi sırasında vücutta beyaz kan hücreleri düşebilir ve vücut enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebilir. Bu nedenle beslenmede alınacak önlemlerin başında gıdaların ve yemek yenen malzemelerin temizliği gelir. Evde çiğ sebze ve meyve yenmeden önce de sirkeli suda bekletilmelidir ve bol suyla yıkanmalıdır. Yemeklerin buhar basınçlı tencerede (düdüklü tencerede) pişirilmesi tercih edilmelidir. Bu sayede beslenme açısından enfeksiyonlardan korunmak kolaylaşır.

Kemoterapi sırasında görülebilen bulantı, kusma da hastada beslenme bozukluğuna yol açabilmektedir. Bulantı-kusma tedaviye bağlı olabileceği gibi beyin metastazı, ilaçlar, metabolik hadiseler, mide-barsak bozuklukları, psikolojik faktörlere de bağlı görülebilmektedir. Hastaların beslenme durumunu değerlendirirken kemoterapi haricinde bulantı-kusmaya neden olabilecek bu gibi durumlar dikkatlice değerlendirilmelidir. Kemoterapi sırasında gelişebilen iştah azlığı, tat alma duyusundaki değişimler, ağrı, sindirim alışkanlıkları, psikolojik faktörler hastanın beslenmesini, ve performansını etkiler. Kemoterapiye bağlı bulantı-kusması olan hastalarda baharatlı, yağlı, aşırı sıcak ve soğuk besinler tüketilmemeli küçük porsiyonlar ve sık aralıklarla beslenilmelidir. Sebze ve meyvetüketimi, bol sıvı alımı (su, çorba), protein içeren (balık, tavuk, yağsız kırmızı et, az yağlı süt ve süt ürünleri, yumurta, baklagiller) yiyeceklerin alımına özen göstermeli, gazlı ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Beslenme de dikkat edilecek diğer bir durum da hastanın aşırı beslenmesi sonucu gelişen obezite durumudur. Kemoterapi sırasında ideal kilodan uzaklaşacak aşırı kilo alımı veya kilo verilmesi her ikisi de kötü beslenme olarak kabul edilmelidir. Hastanın herhangi bir engel olmadan fiziksel aktivitesinin kısıtlanması hastanın ideal kilosunun obezite yönüne kaymasına neden olabilir. Bu açıdan hastalar kilo alımı konusunda da uyarılmalı, yağ içeriği ve karbonhidrattan zengin gıdalara dikkat etmesi ve egzersiz yapması mutlaka önerilmelidir.

Dr. Esma Türkmen Bekmez

Tıbbi Onkoloji Uzmanı / SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi